CONCEPT

Beste Mensen,

Ik zal proberen uit te leggen hoe ik de weersatellietensignalen ontvang en verwerk.

Op zolder heb ik een kruisdipool, afgestemd op 138 Mhz, en een draaibare antenne die afgestemd is op 144 Mhz ( deze gebruik ik voor mijn hobby van zendamateur. Ik heb de officiŽle call PA0CFH ).De draaibare antenne is momenteel even buiten gebruik.


 

Op dit moment kan ik vier satellieten ontvangen en wel de NOA12 en de NOAA15, uitzend frequentie 138.200 Mhz, de NOA17 die op 138.600 Mhz uitzend en de NOAA18 op 137.9125 Mhz. Als de NOAA12 en NOAA15  in elkaars baan komen dan wordt een van de twee uitgezet.

Er gaan 2 coaxkabels naar beneden waarvan er een is aangesloten op mijn 138 Mhz ontvanger. Na ontvangst wordt het audiosignaal naar de geluidskaart van computer gestuurd.

Voor het beluisteren van het uitgezonden signaal van NOA17 klik op de start toets ( als windows mediaplayer is geinstalleerd )

________

Op de computer werk ik met verschillende programma's om tot een plaatje op het scherm te komen.

1.Het programma SATSCAPE berekent de tijd en het gebied waarop/in ik de satelliet kan ontvangen. Met dit programma is het mogelijk om automatisch de signalen op te vangen. Dit doe ik op dit moment niet.

2. Met het programma GOLDWAVE wordt het audiosignaal verwerkt tot een .WAV file.

3. Met het programma WXSAT wordt het signaal ook verwerkt tot een .WAV file. Tevens komt er bij voldoende signaal een weerfoto op het scherm. De foto kan je saven in .BMP formaat.

4. Met het programma SATSIGNAL wordt het wav signaal verwerkt tot een weerfoto's. Bij voldoende signaal krijg je de gekleurde plaatjes op het scherm.

 

 

Op dit moment is er een groep van 25 personen aan wie ik de weerplaatjes doorstuur.


Klik HIER voor sturen van een e-Mail

Hieronder zijn enkele verwijzingen naar pagina's met informatie over het weer en weersatellieten weergegeven

http://meteopagina.net/

http://www.knmi.nl/voorl

ftp://ftp.kunstmanen.nl/pub/satstatus/Satstatus25jan2004.doc ( informatie over de NOAA's )

http://weeronline.nl 

http://weeronline.de

http://oiswww.eumetsat.org/IDDS-cgi/listImages 

http://weer.pagina.nl

http://weer-amateurs.pagina.nl/